Waar komt zelfvertrouwen vandaan?
Waar komt zelfvertrouwen vandaan?

Waar komt zelfvertrouwen vandaan?

Als je iets niet aandurft, bijvoorbeeld spreken in het openbaar, zeg je snel dat je het zelfvertrouwen hiervoor mist. Maar wat betekent dat nou precies? En kun je er wat aan doen?

Laten we eerst even naar de termen zelfbeeld en zelfvertrouwen kijken.

Zelfbeeld: het beeld dat je van jezelf hebt.

Zelfvertrouwen: het vertrouwen dat je in jezelf hebt. Het geloof in je eigen kunnen.

Zelfvertrouwen kun je ook nog opsplitsen in:

  • Vaardigheid: het vertrouwen in wat je kunt
  • Waardigheid: het gevoel van eigenwaarde

Zelfvertrouwen als waardigheid heeft veel te maken met je zelfbeeld. Een negatief zelfbeeld, heeft een sterk effect of je gevoel van waardigheid. Dit kan bestaan naast het vertrouwen in eigen kunnen.

Voorbeeld: spreken in het openbaar

De vraag of je veel, of genoeg, zelfvertrouwen hebt, is dus niet altijd simpel te beantwoorden. Laten we het spreken in het openbaar er nog eens bij pakken.

Als je denkt dat je hier te weinig zelfvertrouwen in hebt, waar denk je dan aan? Heb je nog maar weinig ervaring met het spreken voor een groep, en ben je bang dat je de tekst vergeet? Of dat je het niet boeiend kunt maken? In dat geval lijkt het erop of het om de vaardigheid gaat. Het mooie aan een vaardigheid is, dat je deze kunt oefenen en trainen. Een cursus, goed boek, of simpelweg oefenen voor de spiegel kan je hier een stuk verder bij helpen. Zo ontwikkel je vertrouwen in de vaardigheid, omdat je de vaardigheid verder ontwikkelt.

Maar wat als je bij het spreken in het openbaar vooral bang bent wat anderen van je vinden? Je denkt dat jij niet goed genoeg bent? Dat jouw kennis er niet toe doet? Dat je zelfs bang bent om uitgelachten te worden? Dan gaat het om waardigheid. Je vindt jezelf eigenlijk niet waardig genoeg om in het openbaar te spreken. Ook hier kun je aan werken, maar dan moet je wel een laagje dieper gaan. Het komt hier op eigenwaarde aan en zelfbeeld. Om hier mee aan de slag te gaan, kan het fijn zijn om professionele begeleiding te zoeken. Of bijvoorbeeld een cursus te volgen zoals deze: Vergroot je zelfvertrouwen.

Social media en zelfbeeld

Wie volg je op social media? Welk gevoel krijg je als je door je feed heen scrolt? Heb je steeds het gevoel dat je tekort komt door alle perfecte plaatjes? Of wordt je geïnspireerd om verder te groeien, buiten je comfortzone te stappen en imperfect te zijn? Onbewust kan dit je zelfbeeld behoorlijk sterk beïnvloeden. Probeer eens stil te staan bij het gevoel wat je krijgt van de beelden die je steeds ziet. En krijg je van iemand standaard een vervelend gevoel? Dan zijn er de knoppen ‘Mute’ en ‘Unfollow’ om jou een dienst te bewijzen.

Take care!