Wat zijn de ingrediënten van aantrekkelijkheid?
Wat zijn de ingrediënten van aantrekkelijkheid?

Wat zijn de ingrediënten van aantrekkelijkheid?

Bij het ontstaan van relaties is een bepaalde mate van aantrekkingskracht belangrijk. De wetenschap heeft veel onderzoek gedaan naar wat nu bijdraagt aan aantrekkelijkheid. Waarom voel je je wel aangetrokken tot de ene persoon, en niet tot de andere? Kun je ook ervoor zorgen dat iemand jou leuk vindt? In dit artikel kijken we naar welke zaken bijdragen aan aantrekkelijkheid.

De buurjongen: het nabijheidseffect

Een heel eenvoudig en eigenlijk ook wel logische verschijnsel dat bijdraagt aan aantrekkelijkheid is het nabijheidseffect. Mensen die je vaak ziet en met wie je het meest communiceert, worden in de meeste gevallen je vrienden en geliefden. Uit onderzoek van het CBS in 2008 bleek dat Nederlanders gemiddeld op 23 km afstand wonen van degene met wie ze later gingen samenwonen of trouwen. Deze afstand hangt af van onder andere de sociaal-economische positie en de hechtheid van de gemeenschap.

Het nabijheidseffect werkt op basis van vertrouwdheid; het blootstellingseffect. Dit effect houdt in dat hoe meer we worden blootgesteld aan een stimulus, hoe groter de kans is dat we daar positief over zijn. We associëren positieve gevoelens over het algemeen met dingen die vertrouwd zijn. Dit effect geldt dus ook voor de mensen die we vaak tegenkomen.

De studiegenoot: gelijkenis

In de volkswijsheid gelden twee tegenovergestelde waarheden:

Soort zoekt soort

of

Tegenpolen trekken elkaar aan

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat het de gelijkenis is, en niet complementariteit, die mensen bij elkaar brengt voor serieuze relatie. Er is echter een uitzondering: wanneer het om losse relaties of onenightstands gaat, dan geldt wel dat het juist tegenpolen zijn die elkaar opzoeken.

We vinden andere mensen sympathieker wanneer hun ideeën met onze eigen opvattingen overeenkomen. Maar niet alleen gelijkende meningen doen er toe. Ook iemands achtergrond, politieke voorkeur, karaktereigenschappen en gedeelde ervaringen spelen een rol. Daarnaast speelt gelijkenis ook een belangrijke rol als het gaat om uiterlijke kenmerken (bril, haarkleur, aantrekkelijkheidsniveau).

De aanbidder: wederzijdse genegenheid

Een bijzondere in dit rijtje is wel deze: de wetenschap dat iemand ons aardig vindt, maakt dat we die persoon aantrekkelijker vinden. Dit is zo sterkt, dat dit het ontbreken van gelijkenis kan compenseren. Deze signalen kunnen zowel verbaal als non-verbaal zijn. Uit onderzoek blijkt dat we minder naar aantrekkelijke mensen kijken wanneer we net ons hebben ingebeeld dat iemand een oogje op ons heeft.

De mooiboy: fysieke aantrekkelijkheid

Niet geheel onverwacht speelt fysieke aantrekkelijkheid ook een rol in aantrekkelijkheid. Uit verschillende onderzoeken blijft dat fysieke aantrekkelijkheid voor mannen én vrouwen belangrijk is. Vaak zeggen vrouwen (meer dan mannen) dat het uiterlijk er niet toe doet. Maar uit veldexperimenten, waarbij gedrag geobserveerd wordt, blijkt dat beide groepen overduidelijk voor fysieke aantrekkelijkheid gingen.

Maar is fysieke aantrekkelijkheid niet subjectief? Uit onderzoeken blijkt dat er een aantal gelaatskenmerken zijn die hoog scoren. Voor vrouwen zijn dat: grote ogen, kleine neus, prominente jukbeenderen, hoge wenkbrauwen, grote pupillen en een brede glimlach. Voor mannen zijn dat: grote ogen, prominente jukbeenderen, grote kin en een brede glimlach. In alle culturen is er daarnaast een voorkeur voor symmetrische gezichten.

Ook hier komt de kracht van vertrouwdheid om de hoek zetten. Mensen beoordelen gezichten aantrekkelijker als deze op hun eigen gezicht (spiegelbeeld) lijken. Wanneer ze een foto van de proefpersoon bewerkten tot iemand van de andere sekse, werd deze zelfs nog hoger beoordeeld.

De vruchtbare: voortplantingssucces

Volgens evolutionaire psychologen is daarnaast het doel van voortplanting een belangrijke (onbewuste) factor. Voor mannen betekent dit dat ze op zoek gaan naar een vrouw die in staat lijkt voor nageslacht te zorgen. Fysieke aantrekkelijkheid en gezond overkomen komt hier om de hoek kijken dus. Voor vrouwen geldt dat ze een man zoeken die de middelen en steun kan leveren om het gezin te onderhouden. Geld en stabiliteit zijn hierin belangrijk dus.

Er zijn ook veel alternatieven die deze sekseverschillen verklaren. Zo heeft de traditionele rolverdeling een belangrijk effect. Wanneer je deze omdraait, veranderd ook het gedrag van mannen en vrouwen.

Praktische toepassing

Vind je iemand leuk maar is dat nog niet wederzijds? Op basis van dit artikel zou je de volgende praktische tips kunnen toepassen:

  • Zorg dat je die persoon regelmatig (toevallig) ziet
  • Laat merken dat je de persoon leuk/aantrekkelijk vindt
  • Zoek naar gelijkenissen en benadruk deze
  • Zorg goed voor jezelf zodat je er zo gezond en stralend mogelijk uitziet

Hulp nodig

Denk je nu, mooi al die tips, maar ik durf haar niet eens aan te spreken en weet niet wat ik moet zeggen? Dan kan ik je deze training (speciaal voor mannen) aanbevelen.