Recensie: Hooggevoelig, Wat nu?
Recensie: Hooggevoelig, Wat nu?

Recensie: Hooggevoelig, Wat nu?

Over dit boek

Het boek Hooggevoelig, Wat nu? is geschreven door Mirjam Bogerd en uitgegeven door Kok Boekencentrum. Het boek is in 2020 voor het eerst uitgegeven, dus het is een nieuwkomer. Voor € 14,99 is het aan te schaffen. Dat het in deze woelige (corona)tijd geschreven is, blijkt uit de verwijzingen naar onder andere de eerste lockdown. Ik heb al aardig wat boeken en gelezen over hooggevoeligheid, hoogsensitiviteit, hsp en temperamentvolle kinderen. Daarmee dacht ik al aardig wat te weten, maar dit boek heeft me absoluut verrast.

Waarom ik besloot dit boek te kopen

Het begon eigenlijk bij een artikel wat ik las, geschreven door de schrijfster. In dit artikel dat hier te lezen is, ging het over de fasen in de cirkel van overprikkeling. Deze cirkel en de bijbehorende uitleg gaf me nieuwe inzichten én praktische tips. Daardoor nieuwsgierig geworden, besloot ik het boek te bestellen om te kijken of ik er nog meer van kon leren.

cirkel overprikkeling

Mijn ervaring met 'Hooggevoelig Wat nu?'

.Ondanks dat ik al veel gelezen heb over het onderwerp, ben ik blij dat ik dit boek tegenkwam. Dit boek geeft namelijk niet alleen maar theoretische kennis. Ook wordt hooggevoeligheid niet continu als iets ‘zweverigs’ en ‘zieligs’ neergezet. Nee, de insteek is fris en erg praktisch. Aan de hand van drie sleutels, zelfkennis, zelfzorg en zelfcompassie, wordt heel duidelijk beschreven waar de uitdagingen zitten voor hooggevoelige mensen. Daarnaast komen er veel praktische opdrachten aan bod, die je meer inzicht geven in jezelf en je helpen om stappen te zetten. Het boek is heel coachend geschreven en de schrijfster loopt als het ware met je mee terwijl je door de onderwerpen heen wandelt. Ook een waarschuwing hier en daar zorgt ervoor dat je de oefeningen alleen doet als het op dat moment voor jou verantwoord is.

Conclusie

Ik heb veel aan dit boek gehad, het heeft me nieuwe inzichten gegeven. Ik raad het daarom ook zeker aan als je zelf met hooggevoeligheid ‘worstelt’ en op zoek bent naar praktische handvaten mét een goede onderbouwing. Je kunt het boek hier bestellen.