Recensie: Jij bent de placebo
Recensie: Jij bent de placebo

Recensie: Jij bent de placebo

Over dit boek

Het boek ‘Jij bent de placebo’ is geschreven door de Amerikaanse Dr. Joe Dispenza. Deze wetenschapper heeft wetenschappelijke inzichten gecombineerd met veel verhalen uit de praktijk. ‘Jij bent de placebo’ is een flink boekwerk geworden van 379 pagina’s, met naast goed leesbare tekst ook hersenscans ter ondersteuning van het verhaal. Dit boek is aan te schaffen voor € 35,50, en een aanwinst als je durft ongemakkelijk te zijn. Waarom ongemakkelijk? Dat leg ik zo uit.

Waarom ik besloot dit boek te kopen

Ik zag de titel van het boek langskomen in de webshop van Your Brain Balance. Aangezien ik momenteel veel bezig ben met het optimaliseren van mijn breinbalans, was ik benieuwd waarom juist deze titel hier aangeraden zou worden. Ik zocht wat recensies, maar kon niet zoveel vinden over wat het boek me nu echt zou brengen. Wat me wel duidelijk werd is dat de informatie in het boek vanuit de wetenschap benaderd wordt. Dat stond me wel aan. Ik besloot het erop te wagen en het boek te bestellen.

Mijn ervaring met 'Jij bent de placebo'

Enthousiast begon ik aan het boek. De ondertitel ‘Maak je gedachten tot realiteit’ belooft nogal wat. Al in het voorwoord wordt ik enigszins verontrust door deze zinnen. 

Op sommige momenten kun je je ongemakkelijk voelen bij het lezen van dit boek. Maar blijf lezen. Dat ongemak is gewoon je oude zelf, dat protesteert tegen de onvermijdelijkheid van transformatieve verandering, en tegen de verstoring van je hormonale limieten.

Oké, ongemakkelijk dus. Met dit in mijn achterhoofd ben ik gaan lezen. Ik heb geprobeerd me open te stellen, maar af en toe komt toch de criticus om de hoek kijken. Joe begint zijn boek met vertellen over het ongeluk dat hij meemaakte, wat een aantal gebroken rugwervels opleverde. Tegen het advies van de artsen in onderging hij geen operatie.  Hij wist in 9,5 week tijd volledige genezing te bereiken door middel van aandachts training. Vanaf dit moment begon hij zich te verdiepen in spontane remissies, het placebo effect en de wetenschap erachter.

Naast een aantal bijzondere verhalen over de kracht van gedachten wordt er ook veel kennis over de placebo en fysiologie gedeeld. Zo is er een heel interessant gedeelte over verschillende hersengolven, en wat deze met je doen. Ik heb hier een artikel over geschreven.

Daarnaast maakte ik in dit boek kennis met het kwantumuniversum. Ik dacht hier wel wat van te weten, maar het bleek veel verder te gaan. Hier ontstond voor mij ook het ongemak. En nog steeds weet ik niet goed wat ik ervan moet vinden.

Naast al deze kennis zijn er ook nog de wonderlijke verhalen van workshop deelnemers. Stuk voor stuk weten ze bijzondere resultaten te bereiken, soms al na 1 workshop, door de meditatie die Dr. Joe Dispenza ontwikkeld heeft. Met behulp van uitgebreide hersenscans laat de auteur zien hoe dit verklaard kan worden, en wat het effect van de meditaties op de hersenen is.

Conclusie

Het ‘schurende’ gevoel blijk ik houden, ook na het lezen. Ik heb veel uit het boek geleerd, vooral over het placeboeffect, hersengolven, kwantumdenken, epigenetica. Daarbij ben ik er nu absoluut van overtuigd dat je gedachten ontzettend veel invloed hebben. Dit pas ik nu ook toe in mijn dagelijks leven.

Het mooie is dat door alle hersenscans de meditaties enigszins worden gedemystificeerd. Maar door het hoge spirituele gehalte, blijf ik zelf toch een voorbehoud houden en neem ik niet alles klakkeloos over. Ik ben benieuwd wat jij van dit boek vindt!