Succes in het leven
Gezondheid

Gezondheid

Dat gezondheid onbetaalbaar en ontzettend belangrijk is, realiseren de meeste mensen zich vooral wanneer ze ziek zijn. Helaas neemt het aantal chronisch zieke mensen in ons land steeds meer toe.

Chronische ziekten

Meer dan 50% van de Nederlands heeft een chronische ziekte (op 1 januari 2019). Zoals je in onderstaande grafiek kunt zien, geldt dit niet alleen voor 75-plussers, waar het percentage 95% is. Ook onder jongeren is dit schrikbarend hoog.

Grafiek chronisch zieken Nederland
Bron: https://www.volksgezondheidenzorg.info/

Wat valt er onder chronische ziekten?

Onder chronische aandoeningen vallen aandoeningen waarbij over het algemeen geen uitzicht is op volledig herstel. Dit gaat over het algemeen samen met met pijn, geestelijk lijden, beperkingen in functioneren of andere klachten. Per persoon verschilt het hoeveel last iemand ervan heeft. In bovenstaande grafiek zijn 109 chronische aandoeningen meegenomen. De volledige lijst kun je hier nalezen. Onder deze aandoeningen vallen aangeboren afwijkingen, MS, Parkinson, leukemie, persoonlijkheidsstoornissen, dementie en diabetes.

Hoe kan het dat we massaal zo ziek zijn?

Het korte antwoord hier is: Stress. Naar schatting worden zo’n 50-70% van de chronische ziekten veroorzaakt door langdurige stress. Onze lichamen zijn bestand tegen langdurige stress. Korte stress kunnen we prima aan, daar weet ons systeem goed raad mee. Maar langdurige stress verstoord het systeem. Dit leidt vaak eerst tot ‘milde’ klachten zoals vermoeidheid, niet kunnen concentreren, angsten, hartkloppingen. Maar als dit langer duurt, kan er dus een chronische ziekte ontstaan.

Zijn chronische ziekten omkeerbaar?

Wanneer een chronische ziekte door stress ontstaat, kan dit dan ook weer verdwijnen als de stress verdwijnt? Ja en nee. Het ligt er aan welke chronische ziekte het is en hoe erg het is. In alle gevallen is het goed om overmatige stress te reduceren, zodat je weer meer in balans komt.. In het geval van diabetes kan dit met de juiste leefstijl en voeding in veel gevallen weer anders worden. Bij ADHD kan voeding en goed leren omgaan met prikkels helpen, waardoor de symptomen minder worden. Andere ziektes blijven de rest van je leven erbij horen.

Wat kan ik doen aan mijn gezondheid?

Voorkomen is beter dan genezen, dat weten we allemaal. Maar gezond leven is nog niet zo eenvoudig. Ons leven zit vol met ongezonde verleidingen. Onze maatschappij is zo ingericht dat we maar minimaal hoeven te bewegen. En juist de minder gezonde gewoontes zoals roken, maken het allemaal net even gezelliger. Maar al deze dingen bij elkaar kunnen ervoor zorgen dat je niet jouw optimale gezondheid hebt. Dat je al moe bent bij de gedachte om eens wat nieuws te proberen. Dat je jezelf niet meer kunt motiveren om te gaan bewegen.

Toch ligt de eerste stap naar verandering bij jouw. Kijk waar het bij jou het meeste misgaat, en begin daarmee. Probeer niet alles tegelijk aan te pakken, dat is veel lastiger vol te houden. Voor de meeste mensen werkt het beter om steeds kleine veranderingen in te voeren, die makkelijk vol te houden zijn. Wanneer dat een gewoonte is geworden (na 1-3 maanden), voer je een nieuwe gewoonte in. Maar zit jij net ff anders in elkaar, en ga je liever all in? Prima, als dat jouw stijl van veranderen is, go for it!